esc_attr_e('Preloader','quomodo')
Home|Taal en tekst|Op je telefoon zitten

Op je telefoon zitten

op je telefoon zitten

‘Zit jij ook de hele dag op je telefoon?’ Die rare vraag zag ik op Facebook voorbij komen. Niet van een klein clubje, maar van een groot bedrijf. Ze zijn wel Zweeds, dus misschien ligt het daar aan. Nederlands is vast niet hun eerste taal. ‘Wat zeur je nou dan weer, taalpurist?” vragen jullie je vast af. Nou, ik weet niet hoe vaak jullie op je telefoon gaan zitten, maar ik doe dat liever niet. Dan gaat hij vast stuk.

Ook een telefoonbedrijf, die met de korte jongensnaam, vindt dat we te vaak ‘op onze telefoon zitten’. Van hen begrijp ik het wel: dan kunnen ze ons weer mooi een nieuwe verkopen. Al maken ze er wel reclame mee dat je je ouders op hun donder moet geven als ze teveel ‘op hun telefoon zitten’.

Het is me ook wat. We zitten inderdaad de hele dag op dat ding te loeren, zijn er continu mee bezig en als je hem een keer vergeet, mis je van alles. Het is onze agenda, onze portemonnee, onze camera en oh ja, we bellen er ook nog wel eens mee. Maar om op te zitten? Nee, daar gebruik ik mijn telefoon liever niet voor.

We hebben er wel een hoop nieuwe leuke dingen bij gekregen met die smartphones. En dat biedt dan weer inspiratie. Want bijvoorbeeld die emoticons?, die vind ik een geweldige verrijking van mijn mobiele vocabulaire. Dat heeft meerdere redenen die ik graag even noem.

Ten eerste vind ik typen op zo’n telefoonschermpje echt heel verschrikkelijk. En ik heb niet eens van die dikke worstvingers, dus ik vraag me af hoe mensen met grotere handen dat doen. Dus een emoticon scheelt weer een aantal gênante tikfouten. Want als je een taalpurist bent, wil je niet steeds ‘kont’ typen in plaats van ‘komt’ (ja, echt, dat gebeurt mij heel vaak?). Met een duimpje omhoog ?voorkom ik dat dus.

Ten tweede kun je met een plaatje vaak veel korter zijn. En met al die beelddenkers ?‍??‍??‍?? van tegenwoordig is dat best fijn.

Ten derde kun je ook heerlijk creatief zijn met emoticons?. Ik stuur hele rebussen rond als ik de kans krijg. Met alle plaatjes die er zijn met dieren en voedsel, leef ik me graag uit. Wisten jullie trouwens dat het drolletje? staat voor ‘ik wens je veel geluk’? Nou, bij deze!

Natuurlijk moet je wel weten naar wie je die rebus appt. Stuur bijvoorbeeld nooit een aubergine naar je klant… Wil je weten hoe je zakelijk whatsapp gebruikt met je klanten? Vraag dan naar mijn training Whatsapp (voor) de baas.

Hier vind je nog een leuke link over hoe emoticons zijn ontstaan:

https://www.quest.nl/maatschappij/taal/a25617200/ontstaan-emoticons/