esc_attr_e('Preloader','quomodo')
Home|Taal en tekst|Waarom ik jou ook graag leer schrijven

Waarom ik jou ook graag leer schrijven

Woordwolk

“Maar als je iedereen een schrijftraining, geeft, dan heb je zelf toch geen werk meer?” Die vraag hoor ik vaker. Je zou inderdaad denken dat al die schrijftrainers het werk voor tekstverbeteraars overbodig maken. Toch werkt het niet zo, heb ik gemerkt. Sterker nog: vaak leveren mijn schrijftrainingen mij juist nieuwe klanten op! Hoe zit dat?

Het is een vak

Teksten schrijven is een vak. Een vak waar je allerlei verschillende vaardigheden voor nodig hebt. Je knalt niet zomaar even een verhaaltje op papier. Het begint met luisteren: wat moet er verteld worden? Wat is de boodschap? Zit er misschien nog meer achter die boodschap? Heb ik alles wel echt goed begrepen?

Vijf manieren om 1 vraag te stellen

Je moet ook doorvragen: wat wil iemand echt vertellen? Waarom moet die ander dat weten? Zou die lezer van je klant nog meer vragen kunnen hebben? Wat is echt belangrijk voor de lezer? Heb je die informatie ook paraat? Soms moet je één vraag wel op vijf verschillende manieren stellen voor je het antwoord hebt waarvan je weet dat het belangrijk is. Want jouw klant kan soms heel erg uitgaan van zijn eigen aanbod, terwijl zìjn klant iets heel anders in zijn hoofd heeft.

Leef je in

Inlevingsvermogen is ook een belangrijke eis. Want jij bent vaak degene die in de schoenen van de klant of de lezer moet gaan staan. Je moet je niet alleen inleven in je eigen klant en in zijn organisatie, maar juist in degenen die hij of zij wil gaan benaderen of informeren. Je moet je dubbel inleven dus!

Inpakken

Als je alle informatie hebt verzameld, is het aan jou als tekstschrijver om dit alles in een pakkende boodschap te gaan gieten. Ook daarbij moet je van alles in de gaten houden. Is de structuur van de tekst wel logisch? Heb ik de juiste toon te pakken? Is het verhaal nog wel begrijpelijk?

Bewustwording

In de trainingen die ik geef, merk ik dat mijn deelnemers zich vooral heel erg bewust worden van hoe het ook kan. Ze zien vooral hoe ze zelf normaal gesproken schrijven. Ik vind het heel leuk om bij de deelnemers hun talenten te ontdekken. Er zit altijd wel iemand tussen die de schrijftips heel snel oppikt en die met geweldige vondsten komt. En nee, dat wordt geen concurrent van mij, maar een ambassadeur voor duidelijke en pakkende taal!

Dus ja, ik leer het jou ook graag. Want hoe meer mensen zien dat het ook anders kan, hoe beter. En als mijn deelnemers in ieder geval al duidelijker mailen, dan huren ze mij toch wel in voor die belangrijke offertetekst.