esc_attr_e('Preloader','quomodo')

Tiertsen

taart om mee te tiertsen

Graag laat ik jullie kennis maken met het prachtige Brabantse woord ’tiertsen’. Er is geen normaal Nederlands woord voor te vinden, dus ik pleit er al jaren voor om dit mooie betekenisvolle woord op te nemen in het standaard Nederlands. Want echt, jullie missen iets.

“Wat is tiertsen dan?”, hoor ik jullie nu nieuwsgierig vragen. Ik ga het uitleggen. Tiertsen is als jij wat lekkers te eten of drinken hebt en je eet of drinkt dat heel demonstratief tegenover iemand die dat lekkers niet heeft of niet mag. Dus jij eet bijvoorbeeld een heerlijk uitgebreid maaltje voor de neus van een uitgehongerd Afrikaans kindje met vlieg op het voorhoofd. Of je eet een heerlijk vers slagroomtaartje tegenover die dikke dame die net begonnen is met een streng dieet. Dat is tiertsen in het kwadraat.

Het kan ook met een lolly, een ijsje, een drankje, maar het komt er op neer dat je de ander de ogen uitsteekt. Die zit met het water in de mond naar jou te staren, terwijl jij geniet. Ik voer het woord ’tiertsen’ overal in waar ik de kans krijg. In mijn gezin kennen ze het inmiddels wel, en ook op een aantal werkplekken die ik heb bezet kent men de betekenis en het gebruik.

Ik heb al verschillende mensen gevraagd of zij het woord tiertsen kennen of gebruiken en zo nee, of zij er dan een alternatief voor hebben. Niet dus. Dus ik vind dat dit mooie, nuttige woord nu eindelijk eens de plaats moet krijgen die het verdient: in de Dikke van Dale. Dus mensen: gebruik het, tierts er op los, zorg dat je getiertst wordt en verspreid dit mooie woord!