esc_attr_e('Preloader','quomodo')
Home|Taal en tekst|BBQ is met een C

BBQ is met een C

Barbecue is met een c

Lente! De barbecue kan weer uit de schuur gehaald worden. En het woord ‘barbecue’ roept bij mij mooie herinneringen op. Die deel ik hier graag even.

Want toen ik pas met mijn studie begon, was ik in de hemel. Ineens trof ik allemaal gelijkgestemde zielen die ook de schoolkrantredactie hadden bemenst, die graag dikke boeken lazen en die zelfs gedichten schreven. Heerlijk! In de eerste maand van ons nieuwe studieleven gingen we natuurlijk ook op kamp. Dat werd ieder jaar georganiseerd door de administratieve kracht van onze faculteit. Ik werd in mijn tweede jaar mentor, dus ik mocht daarna ieder jaar mee op kamp, met nieuwe, frisse letterenmensen. En ieder jaar doorliepen we zo’n beetje hetzelfde programma en ieder jaar gebeurde er tijdens dat kamp hetzelfde.Daar zit je dan, met toch zeker zestig van die ‘letterenmensen’ op een kluitje. Allemaal met dezelfde afwijkingen en lettergektes. Wat doen die mensen dan? Dan gaan ze het programma natuurlijk goed bekijken. En wat zien ze daar: ‘Vandaag sluiten we af met een feestelijke barbeque.’ Dat klinkt voor de meeste mensen behoorlijk normaal, niks aan het handje, toch?

Wel dus. Vast onderdeel van de introductie was een soort cabaretavond waarin de nieuwe studenten met kleine groepjes wat leuks moesten bedenken en opvoeren. Met allemaal diezelfde afwijking, was er dus ieder jaar wel een groepje die de taalvaut van onze administratieve kracht hadden gespot. Dus ieder jaar opnieuw werd deze arme dame weer publiekelijk op haar nog steeds niet gecorrigeerde spelfout gewezen. Want: barbecue is met een C!!!

Dus jaren later moet ik dus nog steeds bij iedere georganiseerde barbecue even extra kijken of het wel goed gespeld staat. Met dank aan al die eerstejaars van mijn oude studie.