esc_attr_e('Preloader','quomodo')

Speelachtig

Speelachtig, voetballer op grasveld

“Als je op televisie komt, moet je wel een beetje goed overkomen” moet de jongen gedacht hebben. Hij zat bij M aan tafel, samen met twee andere voetballers en hij praatte mee over de Afrika cup. Het duurde lang voor hij ook wat mocht zeggen. Maar toen hij ook eindelijk een vraag kreeg, had hij zijn woorden helemaal paraat.

“Ik ben nu speelachtig voor Helmond Sport” zei hij. En dat heb ik dus onthouden. Speelachtig! Ik wist al dat voetballers af en toe aparte uitdrukkingen gebruiken. De beroemde citaten van Johan Cruijff zijn daar een mooi voorbeeld van. Maar van dat ‘speelachtig’ slaat mijn fantasie echt op hol. Want wat doet hij dan? Doet hij alsof hij een voetballer is? Zit hij eigenlijk alleen maar op de bank aan de kant? Of neemt hij het juist heel serieus en heeft hij met spelen niks?

Ik ben even op Twitter gaan kijken, want dat is hét medium om te reageren op televisieprogramma’s. Ik vond één reactie van een dame die het ook was opgevallen. Zij vond het prachtig. Zij had een reactie gekregen van een meneer die vertelde dat het woord ‘speelachtig’ al eeuwen oud is:

Van Dale 1898 Groot woordenboek der Nederlandsche taal

SPEELACHTIG – bn. (-er, -st), gaarne spelende : jonge kinderen zijn erg speelachtig. SPEELACHTIGHEID, v. speelzucht.

Speelachtig, voetballer op grasveld

Ik ben eens verder gaan Googelen en ik vond het woord op nòg een voetbal gerelateerde pagina: De 32-jarige Amsterdammer was in zijn profcarrière speelachtig voor Ajax, Haarlem, FC Dordrecht en FC Emmen.

Met voetbal heb ik niet zo veel en ik weet weer waarom. Want ik houd niet van vaagtaal en van praten alsof je uit 1898 komt. Al haal ik er soms dus wel inspiratie uit!