esc_attr_e('Preloader','quomodo')
Home|Taal en tekst|Lappen tekst

Lappen tekst

Lappen tekst oude typemachine

Tegenwoordig lezen mensen steeds minder en ze lezen steeds minder graag. Blijkbaar is ons geduld  snel op en zijn we sneller afgeleid. Daar moet je dus rekening mee houden als je een website vult met teksten, iets wat ik dagelijks doe. “Ik wil niet zo’n hele lap tekst op mijn website hoor.” Precies dit hoor ik dus heel vaak. Maar ja, je hebt wel een minimum aantal woorden nodig voor een goede vindbaarheid.

Natuurlijk moet je wel wat zinnigs te melden hebben in dat minimum aantal woorden, maar dat is mijn pakkie-an. Ik tover wel wat uit mijn hoge teksthoed om jouw klanten meer over jouw bedrijf te vertellen. Maar die 300 woorden zet ik niet zomaar allemaal achter elkaar. Met wat slimmigheidjes heb je van een lap tekst al snel een veel leesbaarder geheel gemaakt.

5 anti-lap tips

Dus hoe breng je al die inhoud een beetje leuk voor het voetlicht? Daar zijn een aantal trucjes voor die ik graag met jullie deel.

Tip 1

Foto’s toevoegen: de meest voor de hand liggende tip is om je tekst te larderen met toepasselijke foto’s. Let dan wel op dat je niet zomaar een foto via internet jat, want dat kan een dure grap zijn. Voor je het weet, krijg je een fikse rekening voor het gebruik. Maak dus zelf een leuke foto of bewerk een foto, dan blijf je rekeningvrij.


Tip 2

Gekleurde tekst of tekstvlakken: Snel en simpel. Voor iedere alinea gebruik je een gekleurd vlak of een andere kleur tekst. Zo ziet je pagina er meteen afwisselend uit. Met een duidelijke en pakkende kop (die je ook een kleurtje kunt geven, zoals je ziet) kan je lezer de weg goed vinden op jouw pagina.


Tip 3

Daarnaast hoef je tegenwoordig ook niet meer bang te zijn voor veel witruimte op je pagina. Geef je tekst dus lekker de ruimte! Dat oogt sjiek en het leest wel zo prettig.


Tip 4

Gebruik pictogrammen en verschillende lettertypen om je tekst afwisselender te maken. Als je die tekst een duidelijke indeling en thema’s geeft, kun je dat benadrukken met een toepasselijk pictogram. Gebruik niet teveel verschillende lettertypes, want dat ziet er alleen maar rommelig uit.


Tip 5

Maak er iets heel anders van! Soms is uitleg in woorden niet te doen. En JA, dat zeg ik als taalmagiër 3.0. Beeld zegt meer dan 1000 woorden dus waarom al die blabla? Met een mooie infographic kun je verbanden en gevolgen super helder uitleggen. En toevallig ken ik wel een club die dat al vaker heeft gedaan. En wil je een creatieve versie? Kijk dan eens hier.

Kom je er niet uit met het vullen van je website? Of wil jij een mooie infographic laten maken? Neem dan contact op met mij of met Cooler Media. We helpen je graag!