esc_attr_e('Preloader','quomodo')
Home|Taal en tekst|Autocorrectiestress

Autocorrectiestress

autocorrect corrigeren

Typen op je telefoon, ik weet niet hoe het met u zit, maar heb er een grote hekel aan. Doe mij maar een toetsenbord. Hoewel ik echt kleine handen heb en mijn vingers dus netjes bijpassend zijn, tik ik op mijn telefoon dagelijks de raarste fouten. Inmiddels heb ik zelfs mijn whatsapp naar mijn laptop verhuisd, want ik bleef maar ‘kont goed’ tikken op mijn mobiel.

Gelukkig heeft de mail vaak een automatische melding dat hij via de telefoon is verstuurd, dus daar kunnen mijn maillezers al uit opmaken dat ik weer eens ruzie had met die veel te kleine neptoetjes. Ik zie die melding dus niet als statussymbool (verzonden met mijn allernieuwste i-phone, die ik trouwens niet heb) maar als disclaimer.

Er is natuurlijk ook nog die heerlijke auto-aanvulling en autocorrectie optie op de telefoon. Die voorkomt bij mij al veel ergernis omdat hij ook lange woorden snel aanvult. Heel fijn. Het systeem leert ook nog wat van wat jij veel tikt, dus hij wordt steeds beter in aanvullen. Namen, plaatsen, na de eerste letters kun je dat woord dat meteen aantikken en klaar is Kees. Kleine kanttekening: ik krijg dan ook vaak een cijfer want die staan er op mijn scherm meteen onder. Grrr.

Dus ja, dat kan natuurlijk ook weer goed mis gaan. Ik kreeg afgelopen week een prachtig voorbeeld doorgestuurd. Ik heb even de zin in kwestie uit het voorbeeld gepikt: ‘Kan je alstublieft de dominee bij starto <websitenaam> maken/reserveren.’ Een heerlijk staaltje van falende autocorrectie dus.

Het enige wat helpt is om die autocorrectie in ieder geval uit te zetten. Dan voorkom je alvast dat er een dominee wordt ingeschakeld om je websitenaam vast te leggen. Wat ook helpt: even je berichtje doorlezen voor je op het verzendknopje drukt. Nou snap ik ook dat je soms gewoon snel moet zijn en haast hebt.

Dus ja, ik haat taal- en tikfouten, maar als je mij appt, sms’t of mailt vanaf je mobiel, dan heb ik alle begrip voor foutjes!