esc_attr_e('Preloader','quomodo')

Voltooit

Laatst kreeg ik een al verstuurd persbericht onder ogen. Het kwam van een -op dat moment nog- gerespecteerde collega. Maar ik haalde er meteen al 5 (vijf!) joekels van taalfouten uit. Degene die de tekst had geschreven, had blijkbaar moeite met de voltooid verleden tijd. Ik neem jullie even mee in mijn ergernis, in de hoop dat jullie deze domme fout straks nooit meer zullen maken.

Ik kwam de volgende zinnen tegen:

De heer *** heeft in zijn werk als directeur buitengewone inzet vertoont die zijn betaalde taken overstegen. Zo heeft hij buitengewone inzet getoond. Wat ik hier heel raar vind, is dat het in de eerste zin dus mis gaat en in de tweede zin gaat het wel goed! De volgende zin gaf mij ook kromme tenen:

De vrijwillige en intensieve inzet wordt voor de heer *** altijd bekroont als ‘zijn’ honden iemand met een visuele of andere beperking kan helpen. In deze zin vind je maar liefst twee taalfouten: de eerste is weer die voltooide tijd. De tweede fout: ‘kan’ moet ‘kunnen’ zijn want het gaat om meerdere honden.

Blijkbaar hadden naar deze zinnen al meerdere mensen gekeken. Maar niemand had die fouten gezien! Ik snap eerlijk gezegd ook echt niet waarom mensen dit verkeerd doen. Weet je dat wel, dan hoor ik het graag!

Een voltooid werkwoord heeft zelden een t aan het eind!! Alleen woorden als gedacht, verwacht en veracht (zoals dit soort fouten) hebben een t aan het eind. Valt jullie iets op aan deze woorden? Iets met 8 toevallig? Een handig ezelsbruggetje is: luister naar de verleden tijd. Eindigt die op -de, dan schrijven we het voltooid deelwoord met -d. Eindigt de verleden tijd op -te, dan schrijven we het voltooid deelwoord met -t.

Hopelijk hebben jullie nu iets nuttigs geleerd en is deze fout voltooid verleden tijd!