esc_attr_e('Preloader','quomodo')
Home|Taal en tekst|Met 600 nog wat volgers naar meer dan 9000 weergaven

Met 600 nog wat volgers naar meer dan 9000 weergaven

Laatst nam ik voor een fijne vaste klant een overeenkomst onder handen. In de tekst kwam ik weer een flink aantal ‘jeukwoorden’ tegen. Die schreef ik op een briefje, gewoon om een overzicht te hebben van wat je zoal tegen komt. Omdat ik al een tijdje niets meer op sociale media had gedaan, heb ik die woorden netjes overgeschreven en er een modern alternatief bij gezet. Kleine tekst erbij en zo had ik weer een bericht klaar om de wereld te laten weten dat ik er ook nog ben. Ik verwachtte er niet heel veel van. Zo bijzonder vond ik het niet.

Maar het liep dus anders. Facebook en Twitter leverden de normale kijkcijfers op, maar op LinkedIn werd mijn bericht een regelrechte hit. Na een dikke week had ik 80 ‘interessants’, 12 uiteenlopende reacties en hadden meer dan 9000 mensen mijn bericht gezien. Met zeshonderd-nog-wat volgers vond ik dat erg indrukwekkend.

Afgelopen week was ik weer op bezoek bij die bewuste klant. ‘Ja, ik dacht al dat wij dat waren’ zei hij lachend. ‘Maar weet je, er zijn zoveel bedrijven die hiermee worstelen, we zien hier niet anders. Iedereen pikt teksten van elkaar en de een schrijft nog afschuwelijker dan de ander.’ En dat vind ik dus zo jammer! Deze klant bijvoorbeeld is namelijk lang niet zo oubollig en ambtelijk als zijn teksten doen vermoeden. De sfeer in het gebouw is juist heel open en spontaan. Maar omdat veel mensen het lastig vinden om te schrijven, vallen ze terug op allerlei vreselijke gedrochten die ze van vakgenoten ‘lenen’.

Taal leeft, zo bleek ook uit de reacties op mijn bericht. En heel veel mensen worstelen met de teksten die ze op papier moeten krijgen. Of dat nu een mailtje is, of een overeenkomst, soms lijkt het wel of mensen een gespleten persoonlijkheid hebben. Zo spontaan en leuk als ze zijn als je met ze praat, zo ambtelijk en stijf komen ze over zodra ze een toetsenbord aanraken. Hoe krijg je dat uit je systeem?

Je kunt natuurlijk mijn schrijftraining volgen. Daar leer je meer te schrijven zoals je het zou zeggen. Je kunt al een begin maken door eens op te letten hoe je praat en hoe je schrijft. Krijg je wel eens reacties van mensen die je ‘veel spontaner vinden dan ze dachten?’ Kijk dan nog eens naar je taalgebruik in je mailtjes. Zie je veel woorden die je nooit zou zeggen? Mail me dan vlug om je aan te melden voor mijn schrijftraining! Want die gespleten persoonlijkheid past vast ook niet bij jou.


Voor degenen die het hebben gemist: dit plaatje werd dus een dikke hit

Had jij verwacht dat je in dit blog van mij zou horen hoe jij ook zo hoog scoort met een simpel bericht? Mijn tip: plaats niet teveel berichten, maar plaats alleen vanuit je hart. Verwacht er verder vooral niet te veel van. Want klanten, die heb ik hier ook niet aan over gehouden, maar wel heel veel plezier en leuke gesprekken.