esc_attr_e('Preloader','quomodo')

Luie blog

Luie blog: slapende kat

Ik was lui dus ik heb de computer laten schrijven. Dat kan tegenwoordig. Je geeft dat ding een opdracht en in een paar minuten heb je zo een A4 vol laten kletsen. Mijn opdracht was: Schrijf in 200 woorden over tekst. Daar kwam een tekst uit van 280 woorden (pardon?). Ik deel hem even met jullie en ik zet er af en toe mijn reactie tussen:

“Tekst is een vorm van communicatie waarbij informatie met behulp van woorden en zinnen wordt overgedragen. Het kan zowel op papier als digitaal voorkomen en is een belangrijk onderdeel van de menselijke taal. Tekst kan gebruikt worden om allerlei soorten informatie over te brengen, zoals nieuws, verhalen, instructies, gedachten en gevoelens. Hier hebben we Wikipedia overgeschreven vermoed ik, maar het klopt wel. Ik denk dat Stichting Open Deur ook heeft bijgedragen.

Er zijn verschillende manieren om tekst te schrijven, afhankelijk van het doel en de doelgroep. Zo kan tekst formeel of informeel zijn, afhankelijk van de situatie waarin het gebruikt wordt. Formele tekst wordt vaak gebruikt in officiële documenten en zakelijke communicatie, terwijl informele tekst meer geschikt is voor sociale media en persoonlijke correspondentie. Ik vind zelf dat er nog veel manieren zijn, zoals creatieve teksten zoals romans en dichtkunst. Of zou dat informele tekst zijn?

Er zijn ook verschillende stijlen van tekstschrijven, zoals narratief, descriptief, argumentatief en explicatief. Narratief tekst vertelt een verhaal, terwijl descriptief tekst beschrijft wat er gebeurt. Argumentatief tekst probeert iemand te overtuigen van een bepaald standpunt, terwijl explicatief tekst uitleg geeft en verduidelijkt. Hier verzint die lieve computer zelf woorden! Dat vond ik dan wel weer creatief taalgebruik.

Het is belangrijk om te letten op de grammatica en spelling bij het schrijven van tekst, zodat de boodschap duidelijk overgebracht kan worden. Het is ook aan te raden om de tekst te structureren met behulp van alinea’s en kopjes, zodat het makkelijker is om te lezen en te begrijpen. Daarom gebruikt de computer lekker de lijdende vorm en maakt hij zelf geen kopjes?

Tekst is dus een krachtig middel om informatie over te brengen en te communiceren, en het is belangrijk om de juiste manier van tekstschrijven te kiezen afhankelijk van het doel en de doelgroep.” Dat klopt helemaal, maar hoe een computer dit bepaalt?

Ik heb hier dus niks aan aangepast. Het klinkt allemaal wel logisch, maar ik vind het een saai verhaal. Dus vroeg ik om iets grappigs over taal te schrijven. Daar kwam dit uit:

“Ik hou van taal omdat het zo veelzijdig is. Je kunt het gebruiken om grappen te maken, zoals “De bank was zo leeg, dat de vogels er kamers begonnen te huren”. Snappen jullie deze ‘grap’? Maar je kunt het ook gebruiken om mensen te motiveren, zoals “Een woord is genoeg voor een wijs man, maar een dwaas zal het hele alphabet nodig hebben”. Het leuke van taal is dat het ons in staat stelt om onze gedachten en ideeën te delen, en dat maakt het een van de meest krachtige tools die we hebben. Dus laten we onze taalvaardigheid blijven verbeteren, want wie weet wat voor hilarische of inspirerende dingen we dan kunnen zeggen!”

De vraag: Schrijf iets grappigs over tekst levert de volgende saaie draak op: “Het is grappig om te denken dat tekst gewoon een verzameling van letters is, maar toch kan het zo veel betekenen. Soms kan een enkele tekstbericht ons aan het lachen maken, terwijl een ander ons kan laten huilen. Het is bijna alsof de letters zelf leven hebben en emoties kunnen uitdrukken. Maar misschien is het gewoon de manier waarop ons brein ze interpreteert. Wat het ook is, één ding is zeker: tekst is een krachtige tool om onze gedachten en gevoelens mee te delen.”

Ik weet niet wat jullie hiervan vinden, maar ik denk toch dat een echte levende ziel leukere en pakkendere teksten kan schrijven dan een kunstmatige intelligente computer! Dus gelukkig is mijn vak nog niet verdwenen…