esc_attr_e('Preloader','quomodo')

Filter

Schrijven, de een schudt een tekst zo uit zijn of haar mouw, de ander zwoegt op iedere zin. Waar zit hem dat in? Waarom schrijft de een als een zonnetje, en heeft de ander de grootste moeite om ook maar een simpel tekstje op papier te krijgen? Ik heb er een theorie over bedacht die ik graag aan jullie voorleg.

Want volgens mij hebben veel mensen een soort filter tussen hun hoofd en hun schrijfhand zitten. Een soort robot of tweede persoon die op komt zetten zodra diegene het toetsenbord of een pen aanraakt. Want ik hoor die mensen dan heel duidelijk iets uitleggen, maar zodra ze dat op moeten schrijven, gaat het mis.

Als zelfs dicteren niet lukt…

Het meeste extreme geval heb ik jaren geleden tijdens een training meegemaakt. Eén van de deelnemers aan de B1 training had de grootste moeite om zijn inleiding op een andere manier te maken. Zelfs toen hij letterlijk gedicteerd kreeg wat hij op kon schrijven, lukte het hem niet om dat op papier te krijgen. Met een rood hoofd van inspanning probeerde hij het wel, maar zijn inleiding bleef “Naar aanleiding van uw…” en ander vreselijks. Zijn innerlijke robot was te sterk.

Hoe dan wel?

Leuk hoor, zo’n theorie, maar hoe kom je van zo’n filter af? Hoe voorkom je ambtenarentaal, oubolligheid en veel te lange zinnen? Je maakt al een goed begin door anderen mee te laten lezen. Neem de opmerkingen die je krijgt serieus. Ben vooral niet bang om ‘simpel’ te schrijven, want je kunt een zin altijd uitbreiden. Ik geef je graag een voorbeeld:

Schrijven is makkelijk!

Schrijven is makkelijker dan je denkt!

Schrijven is vaak makkelijker dan je zelf denkt!

Schrijven is vaak veel makkelijker dan je zelf denkt!

Het schrijven van een goede tekst is veel makkelijker dan je zelf denkt!

En natuurlijk kan dit dus ook andersom…

Maak het jezelf niet te moeilijk

Dus denk niet te moeilijk als je wat op moet schrijven! Probeer eens om iets hardop uit te spreken. Neem het op, je telefoon heeft er vast een appje voor. Gebruik die opname als een soort dictee aan jezelf. Je tekst is nu vast eenvoudiger. Nog wat tips: maak je zinnen niet langer dan 10 woorden en vermijd de lijdende vorm.

Natuurlijk ben je ook altijd welkom om een schrijftraining te volgen of om persoonlijk schrijfadvies te vragen! Je weet me te vinden….